Allt om Veteranmarschen

Stor glädje och värme vid målgång 2013 Stor glädje och värme vid målgång 2013
Veteranmarschen samlar alla Sveriges veteraner – både civila och militära. Marschen återkommer varje år, i regi av Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna och med stöd av Försvarsmakten. 2018 startar marschen i Skellefteå den 27 juli och avslutas vid Treriksröset den 6 augusti.

Sommaren 2013 gick den första Veteranmarschen av stapeln för alla Sveriges veteraner. Marschen gick då mellan Ystad och Hindås, utanför Göteborg, och blev en succé, och sedan 2014 är det ett av förbundets stående, årliga arrangemang.

Veteranmarschen började som en liten, liten tanke i lilla skånska Svedala. Lars-Göran Nyholm hade själv gjort tre utlandsmissioner som soldat och ville göra något för att uppmärksamma och hedra alla sina kollegor. Kanske fanns det också en svag, svag förhoppning om att kunna starta en riktig manifestation för att uppmärksamma Sveriges veteraner.

Eftersom Lars-Göran också har ett stort intresse för vandring började ett litet frö till en idé växa i Lars-Görans hjärna. Tänk om det gick att kombinera de två? Tänk om han kunde vandra för att uppmärksamma alla Sveriges civila och militära veteraner? Tänk om det var fler som ville följa med honom? Då kunde vandringen bli ett tillfälle att dela minnen och erfarenheter, och hjälpa deltagarna att hålla kvar den gemenskap som de alla kände sedan sina utlandsinsatser.

Lars-Göran började planera. Han bestämde sig för att vandringen skulle gå från Ystad och den stupade kamraten Kenneth Franssons grav, till Hindås utanför Göteborg, där hans käresta bodde. Där skulle han ju ändå tillbringa semestern, tänkte han.

Att planera och genomföra den första marschen blev verkligen en resa utan dess like. Lars-Göran fick hjälp av fler kamrater som delade hans vilja att uppmärksamma och hedra. Tillsammans planerade de rutter, bokade platser att sova över på, organiserade följebil och sjukvårdsutrustning och började ta in anmälningar.

Den kamratskap, omtanke och medmänsklighet som genomsyrar både Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna och Veteranmarschen inskränker sig inte till att bara gälla veteraner. Lars-Göran och de andra bestämde tidigt att alla som vill skulle få vara med i marschen, oavsett om man var veteran eller inte och oavsett om man ville gå 500 meter eller 40 mil. Alla delar vi viljan att uppmärksamma och hedra Sveriges civila och militära veteraner.

Veteranmarschen har verkligen blivit den stora manifestation för fred och trygghet i världen, och för att uppmärksamma dem som varit med och kämpat för det, som det nog fanns en liten, liten förhoppning om i den där hjärnan i Svedala redan hösten 2012. Den ger varje sommar hundratals veteraner, anhöriga och allmänhet en vederhäftig känsla av kamratskap och gemenskap, och den ger alla Sveriges civila och militära veteraner en välförtjänt plats i tidningar, morgonsoffor och nyhetsprogram.

Högsommaren har blivit veteranernas tid och vandringens tid.

Hur går du?
 
Närmare 250 personer deltog i marschen genom Halmstad 2014
Veteranmarschen påväg mot Skara 2014

Veteranmarschens mål
Veteranmarschen genomförs för att uppmärksamma och hedra Sveriges alla civila och militära veteraner och även deras anhöriga. Marschen är INTE en protest manifestation, eller en plats för politiska budskap, och den tar inte ställning för eller emot krig, Försvarsmakten eller insats/mission.

Integritetspolicy
Hur vi behandlar dina personuppgifter är viktigt för oss eftersom vi vet att det är viktigt för dig. I vår integritetspolicy kan du läsa hur denna hantering ske. Vid frågor kontakta oss.

Viktig information om fotografering och filmning
Våra evenemang fotograferas, filmas och livesänds i syfte att kunna förmedla vidare förbundets verksamhet och mål, samt att vi vill kunna spara bilder för historik dokumentation.
OBS! Vill du som deltar i våra evenemang INTE finns med på bild eller film, kontaktar du den ansvariga för evenemanget.
Vid frågor kontakta oss.