Foto: Kim Svensson Foto: Kim Svensson

Så var årets veteranmarsch över och alla natobäddar är sedan länge på förrådet. Tur vi fick låna dem annars hade de inte varit funktionskontrollerade.
 
Det är lika intressant varje år med de som är med och går första gången. Osäkerheten om de skall klara det. Så klart är jag på dem lite extra för vi vill att alla skall kunna vara med hela vägen in i mål.
 
Om man har läst lite ledarskap så är Veteranmarschen jätteintressant att studera. De flesta som kommer för att delta under hela marschen lever normalt inte med 30 personer inpå sig under 11 dagar. Det ställer plötsligt speciella krav på deltagarna. Enligt FIRO* (Fundamental Interpersonal Relations Orientation) teorin hinner vi bara till konfliktfasen, det låter illa men det är det inte. Jag skulle vilja påstå att vi varje år genomför en UGL (Utveckling av grupp och ledare) med gott resultat. Det vi saknar är en möjlighet till en återträff.
 
Nåväl, årets marsch var den regnigaste vi har haft under alla år, det regnade 3 dagar. Dagen vi gick på Stenkusten blåste det lite extra och det var tur att vi hade varandra att hålla i. Annars hade vi fått hämta upp veteraner i Östersjön.
 
Vid inmarschen i Visby var vi ca 120 personer med en musikkår och allt var strålande. Efter en stunds marscherande öppnade himlen sig och det regnade 27 mm, jo tack vad våta vi blev. Men vid målet stod Gotlands landshövding, Överbefälhavaren och Annika Engblom (M) samt lite andra politiker, då var det inte så farligt att bli blöt.
 
Gotland är en fin plats med fina människor, vi har ätit gott, sovit trång men det har inte gått någon nöd på oss. I år var också första gången vi hade ett fältkok med hela vägen. Kan bara konstatera att hungriga behövde vi inte vara.
 
Sträckorna var lite olika uppdelade på ön. Etapperna blev allt från ca 25 km till 40 km, sammanlagt fick vi ihop ca 320 km. I år var vi fler än tidigare år som genomförde hela sträckan. Ingen blev skadad, eller gick sönder, utan alla gick alla sträckorna, imponerande. Danska veteranstötte deltog även i år, som vanligt marschvana veteraner med en skopa gott humör.
 
Redan nu står vi inför planering av 2020 års veteranmarsch. Denna kommer att vara i samarbete med Norska veteranförbundet (NVIO). Mer specificerad info kommer ut efter planeringsmötena i höst.
 
Redan nu är det bra om ni som tänker anmäla er att gå hela marschen börjar träna. Det finns också arrangemang (marscher m.m) att haka på så ni inte behöver gå själv hela tiden. Ni som vill delta men inte tänker gå och känner att ni villa vara funktionärer, hör av er till mig.
 
Från hela mitt hjärta till er alla, tack alla ni som har varit med så vi har kunnat genomföra marschen på Gotland, ingen nämnd ingen glömd.
 
L-G Nyholm - Veteranmarschen
Skuldra vid skuldra - Evig vänskap
 
Läs mer om FIRO här >>
 

Marschdeltagarna i Veteranmarschen 2019 Foto: Kim Svensson
Marschdeltagare och supportteamet - Veteranmarschen 2019 Foto: Kim Svensson
Läs hela inlägget »
Foto: Kim Svensson Foto: Kim Svensson

Idag 27 juni startade årets upplaga av Veteranmarschen i Vibble på Gotland.

Följ marschen på Facebook och ni hittar övrig information och alla etapper här på hemsidan.

Hur går du?

Läs hela inlägget »

Var med och stötta Veteranmarschens insamling till Gula Bandet. Gåvor och stöd tar vi tacksamt emot via Swish: 1231 814 482 eller via << insamlingssidan >>
Tack för ditt stöd!

Läs hela inlägget »

Tack alla sponsorer och samarbetspartners som gör det möjligt för oss att genomföra Veteranmarschen 2019. Nästa vecka den 27 juni drar vi igång.

Hur går du?

Läs hela inlägget »

Etapper för Veteranmarschen 2019 är nu uppdaterade.

Etapper kan med kort varsel ändras. Alla ändringar gör vi i första hand här på hemsidan och Facebook.

Kontakta oss om du har några frågor!

Läs hela inlägget »

Nu är det klart att ICA Nära Vibblehallen kommer att sponsra Veteranmarschen 2019.

Starten av årets första etapp kommer också att vara vid ICA Nära Vibblehallen.

Tack Mats Runander för ert stöd! 

Här är alla sponsorer - bli en du med!
 

Läs hela inlägget »

Etapper Veteranmarschen 2019
27 juni Vibble – Västergarn - 28 km
28 juni Klintehamn – Sproge kyrka - 30 km 
29 juni Silte kyrka - Hemse - 28 km
30 juni Fidenäs - Hoburgen - 35 km
1 juli Rone kyrka – Ljugarn - 34 km 
2 Juli Stenkyrka – Visby - 26 km
3 Juli VILODAG
4 Juli Gammelgarn – Kräklingebo - 37 km
5 Juli Norr Bästeträsk – Slite - 33 km
6 Juli Fårö - 30 km
7 Juli Dalhem – Tingstäde - 28 km

Kartor, anmälan, start och mål kommer att läggas ut allteftersom det finns klart. Etapper kan med kort varsel ändras. Alla ändringar gör vi i första hand här på hemsidan.

Kontakta oss om du har några frågor!

Läs hela inlägget »

Så sitter jag på min kammare och reflekterar över årets marsch och alla sex åren vi har engagerat oss. En sak är klar, hade inte Rikard "Harry" Johansson, Jörgen Ferm, Affe och Karin samt kansliet på SVF förstått vikten av marschen från första året hade det inte blivit någon marsch. Det var fler som engagerade sig, men dessa personer är verkligen viktiga att omnämna.
Bilden som ligger i överst i inlägget är från första delsträckan 2013 när vi har lämnat Ystad (foto: Jörgen Ferm). Den nedersta bilden är från sista delsträckan 2018, och vi har inte långt kvar till Treriksröset (foto: Kim Svensson).

Vi har nått målet att gå genom Sverige med veteraner för veteraner!
Vad har egentligen marschen gjort för veterankollektivet? Vi tillsammans har hjälpts åt att under 10 dagar om året sätta veteraner i fokus i olika sorters media, ca 100 mediaträffar per år. Vi har samlat in pengar till Gula Bandet. Vi är direkt delaktiga i att olika monument och minnesplatser runt landet sätts upp. Vi är direkt delaktiga i att marschen i Halmstad under ÖS-helgen samt paraden i Stockholm den 29 maj är startade. Vi återförenar veteraner och anhöriga efter många långa år. Vi ger tillbaka erkänsla till de som aldrig fått någon. Under marschdagarna belyser vi att Sverige har omkomna fredssoldater. Marschen i sig är en läkeprocess för veteraner som inte mår bra, där danska veteraner årligen återkommer och deltar. Vi belyser veteranfrågan för de regementen som vi bor på. Vi visar upp oss tillsammans med anhöriga - STOLTA, för att vi tog ett beslut om att vara delaktiga fysiskt för att skapa fred, oavsett var vi har varit, oavsett vad som hände under våra missioner så var vi villiga att offra oss. När jag nu ser vad marschen har åstadkommit, är det inte svårt att förstå att marschen måste fortsätta! 

Gotland 2019
Nästa år tar vi Gotland under Almedalsveckan! Regementchefen på P18 hälsar oss välkomna.
För att detta skall lyckas behöver vi hjälp av veteraner och anhöriga, i både planeringsfas och genomförande. Vill ni hjälpa till kontakta mig på lg@veteranmarschen.se
Desto fler vi är, desto mindre arbetsuppgifter behöver var och en göra.

Framtiden
Vi närmar oss då vi behöver ett annat koncept på marschen, det är tungt att planera en ny marsch varje år. Har ni idéer, kontakta mig på mailen jag nämnde ovan.
Vänner, veteraner och anhöriga, från det innersta av mitt hjärta vill jag tacka er alla, för allt vi ger varandra.

Skuldra vid skuldra - Evig vänskap,
L-G Nyholm
Sista delsträckan 2018, vi har inte långt kvar till Treriksröset foto: Kim Svensson
Sista delsträckan 2018, vi har inte långt kvar till Treriksröset foto: Kim Svensson
Läs hela inlägget »
Över femtio veteraner och anhöriga tog sig på den sista etappen till Treriksröset. Foto: Kim Svensson Över femtio veteraner och anhöriga tog sig på den sista etappen till Treriksröset. Foto: Kim Svensson

Igår 6 augusti kom Veteranmarschen fram till sitt slutmål, Treriksröset. Det var över femtio veteraner och anhöriga som valde att vara med denna sista dag. Bland dessa var sju stycken veteraner från Danmark (Veteranstøtten) på plats och chefen för Försvarsmaktens Veterancentrum Torbjörn Larsson, I19 regementsförvaltare Jari Mäkelä och Sveriges Veteranförbunds ordförande Sverker Göranson. 

Det var en fantastik stämming och en dag ingen av de som deltog kommer att glömma i första taget.

Nästa år bär det av till Gotland för Veteranmarschen - Hur går du?

<< Press och media klipp och länkar >> 
<< Kim Svenssons bilder från Veteranmarschen 2018 >>
 

Läs hela inlägget »
Veteranmarschen är nu inne på de sista dagarna. Foto: Kim Svensson Veteranmarschen är nu inne på de sista dagarna. Foto: Kim Svensson

Imorgon lördag 4 augusti tar Veteranmarschen 2018 ännu ett steg närmare slutet på årets marsch. Kl 09.30 start mot Pajala och på söndag kommer marschen till Karesuando för att på måndag avslutas på Treriksröset. Hur går du?

<< Läs mer om de etapper som är kvar >>
 

Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Carina Seldahl Holmberg » Tack för i år!:  ”En fantastisk upplevelse att vandra med detta goa gäng-så kul att jag gör om det..”

  • Arianne Axewill » Tack för i år!:  ”Jag vill bara instämma med LG:s inledande ord. Att få vara med för första gången..”

  • LarsGöran Nyholm » Etapperna Gotland 2019 :  ”Kn Lindblom. Vänligen kontakta mig på mail. lg@veteranmarschen.se”

  • Kn Lindblom » Etapperna Gotland 2019 :  ”När avser man att påbörja första etappen från Kneipbyn till klintehamn? Dvs när ..”

  • Alf Isaksson » Veteranmarschen passerar Tornedalen:  ”Synd att jag missade er i Gällivare. Bra gjort. Isak Gällivare L09 samt L14.”

Arkiv

Länkar

Etiketter