INITIATIVTAGARE

Veteranmarschen började som en liten, liten idé i mitt huvud, hösten 2012. Jag är stolt över att vara kollega till utlandsveteraner som gör sitt yttersta för att lösa situationer för freden i ett annat land, och jag ville göra något för att uppmärksamma dem. Tänk om jag kunde använda min förkärlek för att vandra till att åstadkomma det?

Att marschen skulle bli den enorma succé som den blev kunde jag förstås aldrig ha annat.

Marschen 2013 var en upplevelse. Då tog jag mina första steg vid starten i Ystad. Då trodde jag inte att vi skulle vara 250 veteraner som gick genom Halmstad. Redan 2013 deltog ca 450 veteraner med anhöriga. Inte trodde jag att vi skulle ha KP-bil som följebil i Helsingborg och ett lågflygande Herkules i Göteborg. Och ingen kunde tro att vi skulle samla in 70 000 kronor till Gula bandet och mycket, mycket mer. Allt detta som jag inte kunde föreställa mig, det blev av för att vi veteraner är vana vid att ”fixa” och för att vi har väldigt starka band mellan varandra som innebär att vi hjälps åt. Vi alla behöver träffas, prata och minnas.

Min betalning är att marschen hjälpt folk som mår dåligt, att de faktiskt sökt hjälp. 

Vi på gräsrotsnivå, det är vi som har upplevelsen med att delta, att ta tillbaka stolthet för missioner vi vet vi har gjort bra jobb på, att ta tillbaka erkänslan och visa upp oss.

Jag längtar till delmarschen i Halmstad den 16 juli under Veteranträffen på Ringenäs samt i Stockholm den 29 maj. Sedan blir det väldigt trevligt den 28 juni i Gävle att få starta ytterligare en resa som jag vet blir underbar med "goa" veteraner med "goa" samtal.

Till er alla kollegor, vi skriver svensk historia!

”Skuldra vid skuldra, evig vänskap”

Stolt Veteran
L-G Nyholm