TRÄNINGSTIPS!

Tänker du genomföra alla 30 milen så kommer det dock inte vara en söndags-promenad!  
Ska du gå en kortare sträcka, kan det vara det!

Att genomföra Veteranmarschen är som med all idrott. Väl förberedd och tränad så är det mycket roligare både under och efter marschen. Att kunna genomföra den sträcka som man anser sig kunna klara av innebär att man måste vara ärlig mot sig själv. Bara för att man känner sig ung i knoppen och har starka minnen om hur vältränad man var för 20 år sedan så kanske inte det stämmer idag. Under mina år som jag har deltagit, planerat och lett marschen så har jag sett allt för många som kommit och har lidit sig igenom eller fått bryta marschen pga dåliga förberedelser. En dag under marschen innebär mellan 6-8 timmars fysisk aktivitet. Känner du att du inte har tiden att lägga ner på träning, vandra hela dagar under marschen, var istället då med och marschera in med fanor och musikkår i de städer vi kommer till.
Marchen genomförs gemensamt i grupp och håller en marschfart om ca: 5 km/tim.

Det viktiga med Veteranmarschen är att delta. Oavsett hur långt du går är du lika viktig!

Beslut att delta.
Bestämma sig för att delta anser jag ska ske senast runt nov/dec året innan om du planerar att genomföra hela marschen. Då får du bäst möjlighet att träna och att gå in kängor (se träningsprogram för er som planerar att vara med flera dagar). Se till att förankra deltagandet med de som är er närmast. Träning och deltagande stjäl mycket tid. Du möjliggör också chansen att utvärdera vilken sorts strumpor som är bäst på dina fötter. Du kommer också att öva på att tejpa dina fötter innan du kommer till marschen (att köpa tejp samt tejpa fötterna är var och ens eget ansvar).

Planera träningen.
Börja inte med för långa sträckor 10‐15 km brukar vara lagom, öka därefter sträckorna. Träna kroppen att vänja sig med belastning på rygg, knä samt fötter. Rekommenderar en liten ryggsäck med ett vätskesystem. Träna på asfalt. Träna även två dagar i rad, speciellt när du kommer upp till 30‐40 km. Det är här man tränar sig både fysiskt och psykiskt. Håll ett tempo som passar dig. 5 till 5,5 km/h är det som brukar rekommenderas. Det är dock väldigt individuellt, det viktigaste är att hålla samma tempo Att ta rast är också väldigt individuellt. Rekommendationen är att gå ca 60 min, rast 10 min. Vid ca 10 km, 20 min rast. Sitt inte för länge! En rast är förberedelser för nästa etapp. Ät, drick, se om fötter, gå på toaletten etc. Här krävs det mycket av den enskilde att ta hand om sig själv, det är mycket roligare om alla kommer fram gående tillsammans.
Grundregeln när skador uppkommer! Stanna så fort du känner att det är något som inte stämmer, meddela marschledaren. Åtgärdar du inte skadorna i tid kommer du äventyra din hälsa. Tillsammans med marschledaren beslutas om sjukvårdsteamet skall bistå.  

Skor/strumpor.                                                                                                                                Nedanstående tips ska ses som rekommendationer. Bara träning kan svara på vad som funkar eller inte för just dig. Välj kängor som passar dig. Jag vill dock sätta upp en varningsflagga för kängor typ Meindl. Efter två dagars marsch under sommartid börjar fötterna att svälla och de så kallade berömda ”Meindltårna” uppträder då. Ni som ändå funderar på att gå i dessa ta då gärna en storlek större och reglera passning med strumptjocklek istället. Strumpor är också väldigt individuellt. Två par kan jag rekommendera. Köp gärna strumpor med 100 % ull. Kostar en del men det är det värt.

Utrustning.                                                                                                                                      Bra att ha med sig. Sjukvårdsmateriel (förebyggande) Tejpa fötterna för att förebygga skador gör ca 97 % som går Veteranmarschen. Tejp etc måste den enskilde själv köpa. Elastisk tejp av olika sorter samt liniment typ tigerbalsam klarar du dig långt på. Gå gärna in på olika länkar till företag som säljer tejp, tex www.onemed.se, www.skadebutiken.se . Optiplaste 8 cm alt 10 cm för hälar och trampdynor, Lekoplast 3 cm för tår, K-Active Kinesiology Tape för benhinnor. Komprex (Skumplastrulle) 8 cmx2mx0,5cm för avlastning. Bra sax att klippa tejpen med.

Se filmen om hur du tejpar fötterna!

Nyholm
Marschledare
Träningsprogram